A napraforgó kondícionálása levélen keresztül!

Szerző: | ápr 21, 2022 | Egyéb kategória

Napraforgó táplálás HED-LAND ALGA +BÓRMIX készítményekkel

HED-LAND ALGA – A stresszoldó

Összetétel: 8% nitrogén, 8,8% foszfor, 6,2% kálium, 25% algakivonat

A HED –LAND ALGA egyedi gyártású termék mely az Ascophyllum Nodosum északi tengeri barna alga kivonatát tartalmazza.

Vizsgálatok kimutatták, hogy számos előny származik az Ascophylium nodosum, az északi tengeri barna alga kivonatot tartalmazó ALGA készítmény használatakor.

Ez a faj a zord időjárási körülmények között rengeteg hatóanyagot halmoz fel a túléléshez, melyek magas szintre emelik a levéltrágyázás hatékonyságát.

Az  algát a kinyerés folyamán nagy mennyíségü Nitrogén ,Foszfor, és Kálium makróelemekkel dúsítják.

A kinyerés során ,a makroelemekkel feltöltött HED-LAND ALGA kíválló hatást biztosit az abiotikus  az abiotikus stresszek leküzdésében ,támogatja a növények növekedését termőképességét és fokozza ellenállóképességét.

A HED-LAND ALGA a tenyészidő alatt kijuttatott tápanyagok felvételének hatékonyságát növeli a növények felfokozott vegetációs tevékenysége folytán.

A HED–LAND ALGA  aszályos időben osmoprotektorként müködik:

Az ozmolitikus védelemben fontos szerepet játszik  a mannit, a glicin-betain és a magas káliumszint, mind hozzájárulnak a növényi sejt erejének fenntartásához és az aszály hatásai elleni védelemhez.

A Káliumnak különösen fontos szerepe van a turgorszínt fentartásában Ezeknek az ozmoprotektumoknak különösen nagy szerepe van szója kultúrában.

A HED-LAND ALGA tartalmaz természetes növényi hormonokat

Természetes hormontartalmuk növeli a növények stressztűrő képességét (pl. fagytűrés), serkenti a sejtek működését, pozitívan alakítja a termés mennyiségét és minőséget.

Az auxin , citokinin ,és giberellin segiti a növények harmonikus fejlődését

Auxinok a sejtosztódást és megnyúlást serkentik ,a gyökér szár és termés növekedését szabályozzák.

Giberellin elsősorban a növekedést és termést fokozó hormonok.

Citokinin az auxinnal együtt a sejtosztodást stimulálják.

Oligoszacharidok:

Az elmúlt években a kanadai Simon Fraser Egyetemen végzett kísérletek kimutatták az oligoszacharidok előnyeit a növénybetegségek elleni védekezésben.

A kórokozók bejutása előtt a növényre alkalmazott oligoszacharidokról kimutatták, hogy kiváltanak egy védekező mechanizmust a növényekben.

Ez a növénybetegségek  csökkenéséhez vezetett.

A kísérletek potenciális előnyt mutattak az Ascophyllum Nodosum kivonatnak a hagyományos gombaölő szerekkel történő kombinációjával.

Dózis: 1,5 -4l/ha

Felhasználható bármely szántóföldi és kertészeti kultúrákban  a növények  kondíciójának és stressztűrésének javítrására.

 

HED-LAND BÓRMIX – A nélkülözhetetlen bór, molibdénnel kalibrálva

Összetétel: B 150 g/l, Mo 7,5 g/l

A napraforgó számára nélkülözhetetlen bórt (150 gr/L) molibdénnel (7,5 gr/L) kiegészítve tartalmaz.

A HED-LAND BÓRMIX pufferanyagok és modern tapadásfokozók alkalmazásával készült, a permetlé stabilizálásának és a megfelelő fedettség, valamint a jó tapadás biztosításának céljából.

A bór részt vesz a hajtáscsúcs fejlődésében.

Fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben.

A növények a talajból veszik föl.

A felvett bór lassan mozog a növényben.

A bórnak kiemelt szerepe van a virágok megtermékenyűlésében , a magkötésben, ezért fontos, hogy a növényeknél időben végezzünk levéltrágyázást HED-LAND BÓRMIX-szel.

A bórral jól ellátott növények sokkal jobban tudnak gazdálkodni a vízzel.  

A HED-LAND BÓRMIX a bóron kívül molibdént is tartalmaz, ami élettanilag a növényben a nitrogén átalakulásának és hatékonyabb beépülésének fontos eleme.

Hiánya ezért a hajtáscsúcsokon a termékenyülés időszakában jelentkezik, gátolttá válik a sejtosztódás és a kambium sejtek működése , így a gyökér és szállítószövetek kialakulása akadályozott lesz.

Különösen nagy jelentősége van  ezeknek a hatásoknak napjainkban amikor az aszályos idő következtében a növények vízháztartása kritikus.

A hűvös időjárás gátolja a bór felvételét talajból, ezért a levélen keresztüli kijuttatással kedvező eredményeket érhetünk el a növény fejlődésében.

A bór biztos felvételét a levélre való kijuttatáson keresztül tudjuk megoldani mivel igy a bór lassú mozgásából fakadó növényen belüli aránytalanságokat elkerüljük.  

A napraforgó maximális terméspotenciálját a jó kaszatberakódotsággal érjük el , hogy ez megtörténjen juttassunk ki a Bórmixet  1-2 alkalommal.

A készítmény molibdén tartalma a nitrogén átalakítást és  beépülést segíti.

Dózis 1-2,5 L/ha

Felhasználható napraforgóban 6-8 levél és csillagbimbós állapotban.

Az erőteljes hajtásnövekedés idején a HED-LAND BÓRMIX ideális partnere a HED-LAND ALGA , amit 20 hektáros csomagban kedvezményes áron lehet megvásárolni.